Psychologenpraktijk de Wilt

Zee bij de Deense kliffen in Møns.

Hoe starten we?

Aanmelding

Als je je wil aanmelden voor hulp of als je meer informatie wil, kun je gebruik maken van het contactformulier of een korte email sturen met je naam en telefoonnummer. Ik neem dan telefonisch contact met je op.
 
In ons telefonisch contact hoor ik graag wat je klachten zijn, welke hulpvraag je hebt en of je al eerdere behandeling hebt gehad. Zo kan ik een eerste inschatting maken of ik je verder kan helpen.
 
Als we besluiten om een behandeltraject in te gaan, plan ik een intakegesprek met je in en stuur ik je alvast een aanmeldformulier toe. Ook zal ik je vragen om vragenlijsten in te vullen om een beter inzicht te krijgen in je klachten en om het verdere verloop van de behandeling te kunnen monitoren.

Verwijzing

Als je de therapie vergoed wil krijgen door de zorgverzekeraar is het nodig dat je een verwijsbrief hebt van je huisarts of een ander medisch specialist.  In de verwijsbrief dienen in elk geval de volgende gegevens te worden vermeld:
  • of de verwijzing naar BGGZ (basis-GGZ) of SGGZ (gespecialiseerde GGZ) is
  • welke stoornis de huisarts/specialist vermoedt
  • de datum van de verwijzing (die altijd voorafgaand aan het intakegesprek moet liggen).

De verwijsbrief neem je mee naar het intakegesprek. Aangezien ik voor de verzekering verplicht ben je identiteit te verifiëren wil ik je ook vragen een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart) mee te nemen.

Let op: het kan zijn dat de behandeling niet vergoed wordt vanuit de Zorgverzekeringswet (b.v. in geval van een aanpassingsstoornis, identiteitsproblemen of bij werk- en relatieproblemen).

In het geval dat je ervoor kiest om zelf de therapie te betalen, is er geen verwijsbrief nodig. Zie voor meer informatie Tarieven en vergoedingen.

Intaketraject

Het intaketraject bestaat uit drie gesprekken: twee intakegesprekken en een adviesgesprek.

In de intakegesprekken bespreken we je klachten en staan we stil bij het ontstaan en beloop ervan en welke factoren hiermee mogelijk samenhangen. Ook bespreken we hoe je momenteel functioneert op gebieden als werk, relatie, gezondheid etc. Eventuele eerdere behandelingen kunnen ook aan de orde komen. Het is vaak heel verhelderend als bij een van deze gesprekken een partner of gezinslid aanwezig kan zijn. Een belangrijk onderdeel van deze fase is het stilstaan bij je doelen omdat deze leidend zijn voor je behandeling.

Op basis van de intakegesprekken stel ik een behandelplan op en bespreek ik dit samen met jou in het adviesgesprek. In het behandelplan staat de informatie die in de eerdere gesprekken aan de orde is gekomen, de door mij gestelde diagnose (volgens de DSM-5 classificatiemethodiek) en de doelen die er in het behandeltraject zullen worden nagestreefd. We bespreken het behandelplan en, wanneer je ermee instemt, kan de behandeling beginnen.

In sommige gevallen kan ik je in het begin of tijdens de behandeling nog vragen een aantal diagnostische vragenlijsten in te vullen, bijvoorbeeld persoonlijkheidsvragenlijsten of lijsten die dieper op de klachten ingaan.

Behandeling

Na het behandelplan kan de behandeling beginnen. De therapiegesprekken vinden in het begin meestal wekelijks plaats. Aan het eind van het traject zal de frequentie van de gesprekken vaak wat lager zijn. De duur van elk gesprek is over het algemeen een uur. De datum en tijd van de gesprekken zullen samen met je worden ingepland.

De duur van de behandeling als geheel is afhankelijk van de complexiteit van de klachten, de hulpvraag en de doelen je wil bereiken.
De voortgang van de therapie wordt tussentijds geëvalueerd, mondeling en aan de hand van vragenlijsten, en op grond daarvan wordt de behandeling zonodig bijgesteld. Dit gebeurt altijd in samenspraak.

Informatie aan de huisarts

Zowel aan het begin als aan het einde van de therapie stel ik een brief op om de verwijzer te informeren. Nadat je die gelezen hebt en er toestemming voor hebt gegeven, stuur ik deze op. (Als je de therapie zelf betaalt, zonder verwijzing door de huisarts, dan zal er uiteraard geen terugkoppeling plaatsvinden. Zie Zelf betaalde zorg.)